Warning: A non-numeric value encountered in /home/curtoit/public_html/wp-content/themes/wineshop/fw/core/core.reviews.php on line 214

Warning: A non-numeric value encountered in /home/curtoit/public_html/wp-content/themes/wineshop/fw/core/core.reviews.php on line 214

The nose is immediately powerful, warm and fruity. A successful synthesis of two vine varieties with a dominance of plum, mulberry and sour black cherry. It suggests an idea of crispy fruit, fully confirmed in the mouth, and though easy to drink, it has a complexity enhanced by refinement., red berrieshints of chocolate and vanillathe palate is warm, tannic, velvety, very persistent.


Additional information

Production areaEloro DOC area near Pachino and the Gulf Porto Ulisse 30 meters above sea level
microclimateModerately cold winters and hot summers and windy; temperature variations between day and night of 8/10 °
GroundType of light, very calcareous, with tuff and marl
VinesNero D’Avola – Merlot
BreedingSapling
PruningShort
Planting densityNero D’Avola plants 6.400 ha., Merlot plants 4.545 ha.
Average productionNero D’Avola q.li 46 (kg.0.700 per plant) Merlot q.li 39 (kg. 0,850 per plant)
Exposure of the vineyardsSouth
WinemakingSeparate vine; fermentation and maceration, 12 to 15 days at temperatures of 26-30 °
RefinementStainless steel, 6 months in barrels of French oak, part new and part used, after bottled.
Alcoholic strength14 %
Food pairingsBraised, cheese Ragusano DOP, Lamb stuffed baked, Ricotta ravioli with pork sauce
Service temperatureServe at 18 °

Warning: A non-numeric value encountered in /home/curtoit/public_html/wp-content/themes/wineshop/fw/core/core.reviews.php on line 214

Warning: A non-numeric value encountered in /home/curtoit/public_html/wp-content/themes/wineshop/fw/core/core.reviews.php on line 214

Al naso è subito potente, caldo e fruttato. Una riuscita sintesi dei due vitigni con una dominante di susina, gelso rosso e amarena. Trasmette un’idea di frutta croccante che in bocca viene pienamente confermata, abbinando alla facilità di beva una complessità che diventerà ancora maggiore con l’affinamento.


Informazioni aggiuntive

Zona di produzioneArea Eloro DOC in prossimità di Pachino e del golfo Porto Ulisse a 30 mt s.l.m.
MicroclimaInverni moderatamente freddi con estati calde e ventilate; escursioni termiche tra giorno e notte di 8/10°
TerrenoDi tipo leggero, molto calcareo, con tufo e marne
VitigniNero D’Avola – Merlot
AllevamentoAlberello
PotaturaCorta
Densità d’impiantoNero D’Avola ceppi 6.400 ha., Merlot ceppi 4.545 ha.
Produzione mediaNero D’Avola q.li 46 (kg.0.700 per pianta) Merlot q.li 39 (kg. 0,850 per pianta)
Esposizione dei vignetiSud
VinificazioneSeparata per vitigno; fermentazione e macerazione, 12- 15 giorni a temperatura di 26-30°
AffinamentoAcciaio inox,6 mesi in d barrique di rovere francese,parte nuove e parte usate,dopo in bottiglia.
Gradazione14 %
Abbinamenti gastronomiciAgnello farcito al forno, Brasati, Formaggio Ragusano DOP, Ravioli di ricotta con sugo di maiale
Temperatura di servizioSi serve a 18°
Phone: +39 932 950161
Fax: +39 932 950161
Sede: Via Galilei 4- 97014 -ISPICA (RG) ITALY
Cantina: Contrada Sulla - SS.Ispica-Rosolini Km 358 Coordinate GPS: 36.804229 - 14.932115